Nove cijene goriva u FBiH: Kod jednih poskupjelo, kod drugih pojeftinilo

Bez autora
Jun 21 2011

Većina distributera goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od danas gorivo prodaje po novim cijenama, na većini benzinskih pumpi višim, a na pojedinim pumpama nižim cijenama. U većini slučajeva distributeri se odlučuju da povise cijene dizela za pet feninga, a u nekim slučajevima podižu i cijene benzina BMB 95 također za pet feninga. S druge strane, jedan dio distributera snižava cijene goriva, ali takvih je manje. Do su sada distributeri uvijek ili podizali ili snižavali cijene goriva zajedno, ali ovoga puta su iz nekog razloga jedni odlučili da povise, a jedni da snize cijene. Razlog je vjerovatno to što distributeri koji prošli put nisu snizili cijene kada je većina snižavala, sada kada većina podiže cijene, oni svoje spuštaju kako bi se izjednačili.

Nove cijene goriva u FBiH: Kod jednih poskupjelo, kod drugih pojeftiniloVećina distributera goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od danas gorivo prodaje po novim cijenama, na većini benzinskih pumpi višim, a na pojedinim pumpama nižim cijenama.

Kako su nam kazali u Ministarstvu trgovine Federacije BiH, u većini slučajeva distributeri se odlučuju da povise cijene dizela za pet feninga, a u nekim slučajevima podižu i cijene benzina BMB 95 također za pet feninga. S druge strane, jedan dio distributera snižava cijene goriva, ali takvih je manje.

Šefica odsjeka za cijene u Ministarstvu trgovine FBiH Lela Glibo je kazala da su do sada distributeri uvijek ili podizali ili snižavali cijene goriva zajedno, ali ovoga puta su iz nekog razloga jedni odlučili da povise, a jedni da snize cijene.

Ona je mišljenja da je razlog vjerovatno to što distributeri koji prošli put nisu snizili cijene kada je većina snižavala, sada kada većina podiže cijene, oni svoje spuštaju kako bi se izjednačili.

U Udruženju distributera nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori FBiH nemaju zvanične podatke o promjeni cijena zbog toga što jedni dižu, a drugi spuštaju cijene pa su i oni zbunjeni.

Nakon sniženja cijena za pet feninga u prošlom mjesecu sve vrste benzina i dizela točile su se po cijeni oko 2,25 KM, prema tome, nakon ovog poskupljenja cijena dizela, koji je u većini slučajeva poskupio, trebala bi da se kreće oko 2,30 KM, a slično je i sa benzinom BMB 95.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik